top of page

Harddisk Nedir? Ne İşe Yarar?

  • Yazarın fotoğrafı: Xenon Bilgisayar
    Xenon Bilgisayar
  • 24 Nis 2018
  • 1 dakikada okunur

Bilgisayara yüklediğimiz dosyalara tekrar erişebilmemiz için bu dosyaların bir yere kaydedilmesi ve istediğimiz zaman bize gösterilmesi gerekir. Yüklediğimiz dosyaların kaydedildiği yer Harddisk (Sabit Disk) olarak adlandırılan donanım bileşenidir

Bilgisayarımızda bulunan verilerin kalıcı olarak saklandığı donanım birimine Harddisk denir. Aynı zamanda işletim sistemine ait dosyaları da içerisinde barındırdığı için en önemli donanım bileşenlerinden biridir. Harddisk üzerine veri kaydedilirken mıknatıslama yöntemi kullanıldığından dolayı isteyerek silinmediği sürece veriler asla kaybolmaz. Sabit disk olarak adlandırılmasının sebebi budur.


Hardisk

Harddisk Nasıl Çalışır?

Harddisk, manyetik bantla kaplanmış olan dönen disklerden oluşan bir donanım bileşenidir. Bu disklerin yüzeyine yakın noktalara okuma ve yazma kafaları yerleştirilmiştir. Veriler yazma kafası sayesinde manyetik bantla kaplanmış olan diskler üzerine yazılır ve istek geldiği zaman okuma kafası tarafından okunarak gerekli işlemler yapılır.

Harddisk Çeşitleri

Harddiskler, boyut olarak birbirlerine benzediklerinden dolayı ayırt etmek için, veri kablosu soketlerine bakılır. Bu yönden bakıldığında harddiskler 3'e ayrılır.

PATA (IDE) : Açılımı Parallel Advanced Technology Attachment(Paralel İleri Teknoloji Eklentisi) olan bu harddisklerin anakarta bağlantısı 40 ve 80 iletkenli kablo aracılığıyla yapılır. Birçok yerde ATA, IDE, ATAPI olarak ta adlandırılır.

SATA (Serial ATA) : Band genişiliği daha fazla ve kablo boyutları uzun ve ince bir yapıdadır. Bu sayede daha hızlı bir veri akışı sağlanır.

SCSI : Açılımı Small Computer System Interface olan bu harddiskler daha çok sunucularda kullanılırlar. Disklerin dönüş hızı normal harddisklere oranla çok yüksektir. Bundan dolayı fiyatı da yüksek olduğundan kişisel bilgisayarlarda kullanılmaz.

Comments


© 2018 by Xenon Bilgisayar

  • Siyah Facebook Simge
  • Siyah Google Rehber Simge
bottom of page