top of page

Hangi İşlemciler Daha İyi: AMD mi Intel mi?

  • Yazarın fotoğrafı: Xenon Bilgisayar
    Xenon Bilgisayar
  • 14 Nis 2018
  • 2 dakikada okunur



Her iki işlemci üreten şirket de aslında çok farklı ihtiyaçlara ve farklı bütçe seçeneklerine hitap ediyor. Bunları kategorilendirecek olursak;

Performans/Fiyat Oranı

Performans kıstası olarak işlemci hızını baz alacak olursak AMD işlemcilerin her zaman önde olduğunu görebiliyoruz. Yani belli bir performansı yakalamak için kısıtlı bütçeye sahip olan kullanıcıların AMD tercih etmesi mantıklıyken, bütçesi daha geniş veya profesyonel çalışmalar yapan kullanıcıların Intel’e yönelmesi daha iyi olacaktır.

Aynı zamanda çok çekirdekli işlemcilere daha uygun fiyatlara ulaşabilmek açısından AMD’nin önder olduğunu görebiliyoruz. Gün içerisinde onlarca farklı uygulama çalıştıran ve fazla çekirdeğe ihtiyaç duyan bir bilgisayarınız varsa 8 çekirdeğe kadar uygun fiyatlar sunan AMD tercih edilebilir durumda.

Sadece performans değerlendirmesi yapıldığında Intel işlemcilerin önderliği su götürmez bir gerçek ancak kimi noktalarda uçuk fiyatlar nedeniyle elde edilen performans anlamsız kalabiliyor.

Mimari Değişiklikleri

Bir seferde çok daha fazla ödeyerek üst performanslı bir Intel sistem sahibi olabilirsiniz. Her ne kadar çok uzun süre bu sistemin sizi idare edeceği kesin olsa da özellikle oyunsever biriyseniz bu idare etme süreci çok daha kısa olacaktır. Intel işlemcilerin mimarileri ve anakart soketleri AMD’lere göre çok daha hızlı değiştiğinden dolayı herhangi bir işlemci yükseltilmesi durumunda özellikle anakart değişiminiz de gerekli olacaktır.

AMD işlemciler ise çok büyük değişiklikler dışında mimari değişiklikler gerçekleşse bile pek anakart değişimine gerek duymuyorlar. Sadece bir BIOS güncellemesi ile anakartınızın en son AMD işlemcileri desteklemesini sağlayabiliyorsunuz ve bu sistem yükseltmelerinizin daha verimli bir şekilde gerçekleşmesini sağlayabiliyor (AM2, AM3 işlemcilerden AM3+ işlemcilere geçiş gibi).

Ekran Kartı & Bellek

AMD işlemcilerin eski adıyla ATI, yeni adıyla AMD ekran kartlarıyla çok daha uyumlu ve performanslı çalıştığı bilinen bir gerçek. Benzer bir ilişki de Intel işlemciler ile Nvidia ekran kartları arasında mevcut. Bu nedenle ekran kartı seçiminize göre işlemcinizi belirlemeniz özellikle oyunlarda çok daha performans almanızı sağlar. Ayrıca AMD destekli anakartlarda genellikle Crossfire, Intel destekli anakartlarda ise SLIdesteği mevcuttur. Kısacası çift ekran kartı kullanmak isteyenlerin bu konuya dikkat etmeleri önemli.

Ayrıca AMD işlemciler her zaman 2-4 kanallı belleklerle çalışırken, Intel işlemcilerin kimi modellerinde 3-6 kanallı bellekler kullanılmaktadır. Bellek kullanımı ve performans beklentinize göre iki şirketten birisi sizin için daha avantajlı olabilir.

Hız Aşırtma (Overclock) Performansı

AMD işlemcilerin Intel işlemcilere göre çok daha hız aşırtmaya yatkın oldukları biliniyor. Özellikle açık çarpan kilidi ve açılabilir gizli çekirdek (Phenom 2 serisi) gibi özelliklerle gelen AMD işlemciler satın alındıkları hızların çok daha üstüne çıkarak daha az fiyata daha fazla performans sunabiliyorlar.

Ancak Intel marka işlemcilerde ise daha yüksek sıcaklıklara dayanıklılık mevcut. 60-70 derece güvenli sıcaklığa sahip AMD işlemcilerin yanında Intel işlemciler 80-90 derece aralığına kadar sorunsuz çalışabiliyorlar. Tabii ki işlemcinizin bu sıcaklıklara ulaşması kasa içi havalandırmanızı da negatif etkileyeceğinden dolayı uyarı sıcaklığının düşük olması genel sistem sağlığınız için avantaj haline gelebilir.

Tüm bu farklı koşullar bir araya geldiğinde bütçesi sınırlı ancak performanslı bir oyun/multimedya bilgisayarı elde etmek isteyenler için AMD işlemciler en iyisi olurken, bütçesi daha rahat ve işlemci yoğunluklu uygulamalarla çalışacak kullanıcıların Intel tercih etmesi gerekiyor.

Yani kullanıcılar açısından AMD mi Intel mi tartışması tamamen gerekliliklere göre belirleniyor ve etraflıcaaraştırıldığında galibiyeti son kullanıcı açısından iki firma da elde edemiyor. Tabii ki şirket büyüklükleri ve karlar açısından değerlendirildiğinde Intel’i galip olarak görebiliriz ancak bunların son kullanıcıya pek de etkileri olduğu söylenemez.


Comments


© 2018 by Xenon Bilgisayar

  • Siyah Facebook Simge
  • Siyah Google Rehber Simge
bottom of page