top of page

Bilgisayarım Neden Donar?

  • Yazarın fotoğrafı: Xenon Bilgisayar
    Xenon Bilgisayar
  • 14 Nis 2018
  • 3 dakikada okunur

Donanım Parçalarından Kaynaklı Sorunlar Nedeniyle Donma ve Yavaşlama Problemi

Bilgisayar parçalarından dolayı bilgisayar yavaşlayabilir veya donabilir. Bunun nedeni genellikle parçaların birbiri ile uyumsuz olmasıdır. Zincir gibi düşünün bir halkası zayıf ile tüm ekteki parçaları etkiler. Parçaları etiklememesi için tüm zincirlerin güçlü ve biriyle uyumlu olması gerekir. Bilgisayar donanım parçalarındada aynı kural geçerlidir. Siz güçlü bir bilgisayara zayıf monitör koyarsanız performansı iyi şekilde sağlayamazsınız. Oyun bilgisayarına düşük ekran kartı takarsanız oyun oynarken yavaşlama, donma meydana gelir. Sinirlerinizi bozar ve bilgisayardan sizi soğutur. Bilgisayarı kullanma amacınıza uygun donanımlar kullanmak en doğrusu olacaktır




  • Klavye: Bilgisayarda yazı ve işlem yapmanıza yardımcı olan donanım parçasıdır.Q, F tipi ve farklı tiplerde klavye türleri vardır. Klavye işletim sisteminizle uyumlu değilse donmaya sebep olabilir. Klavyeyi satın aldığınızda hangi işletim sistemini desteklediğini etiketlerinde veya kullanma kılavuzda görebilirsiniz. Bilgisayar kasasına takılan bu parçanın soket girişini iyice kontrol etmenizde yarar vardır. Soket girişinde problem varsa bilgisayarınız yavaşlar, kesintiler meydana getirebilir veya donma yapar.

  • Fare: Temeli Mouse isminden gelmiştir. Türkçe karşılığı “fare”‘dir. Bilgisayarda bir çok işi yapmamıza yardımcı olan donanım parçalarından birisidir. İnternet’te sörf yaparken, bilgisayarda oyun oynarken, bilgisayarda iş yaparken fareyi kullanırız. Farelerin çeşitleride klavyeden aynı olarak her işletim sistemini desteklemez etkiletleri ve broşürlerinde Win Xp, Win 7, Windows Vista, Windows 8, Win 8.1 veya yeni çıkacak olan Win 10 yazar. Dikkat ederek amaca uygun alınması gerekir. Kasa veya USB giriş yerlerinin iyi takılı olması önemlidir. Bilgisayarda kesinti, donma veya yavaşlamaya sebep verebilir.

  • Anakart: Bilgisayarın bütün parçalarının ve çevre birimlerinin entegrasyonunu sağlayan parçadır. Adından anlaşılacağı gibi bilgisayar beyni gibi tüm işlemleri yönetir. Bu parça tamamen amaca ve donanıma uygun şekilde alınmalıdır. Hatta ve hatta işletim sisteminize dahi uyumlu olması gerekir. Çünkü genel donma nedenlerininde ana kaynağı olarak gösterilebilir.

  • İşlemci: Bilgisayarda çevre birimlerinin çalışmasını ve birimler arasındaki veri (data) alışverişini kontrol eden, verilerin paylaşılmasını, işlemisi görevlerini yerine getiren parçadır. Donanım birimlerine uygun olmayan işlemciler bilgisayarda donma sorunu oluşturur. İşlemci seçerken çok dikkatli olmanız gerekir. Çeşitleri çoktur.

  • Bellek (RAM): Geçici bellek türüdür. Bilgilerin kısa sürede hafızaya alır. Bilkgisayar kapatılıp açıldığında verileri siler. RAM türleri piyasada çoktur. Eski bilgisayara gelişmiş bir ram takarsanız bilgisayar kaldırmaz donar ve yavaşlar. Yeni bilgisayarada zayıf ve güçsüz eski bir ram takılırsa bilgisayar çalıştırmaz, donar veya yavaşlar. RAM alırken dikkatli olmanız gerekir.

  • Güç Kaynağı: Bilgisayarın kasasında bulunur. Bilgisayarın çalışması için gelen elektrik voltajını çalışabilecek seviyeye indirir. Güç kaynağına bağlı fan vardır. Eğer bilgisayarınıza uygun Power Suppply kullanmıyorsanız bilgisayırnızın performansı düşük olur veya kendi kendine sürekli reset atar.

  • Ekran Kartı: Bilgisayardan aldığı bilgi ve görüntüleri dış ortama yansıtan parçadır. Oyun bilgisayarlarında ekran kartı çok önemlidir. Bilgisayarınızın en büyük donma problemlerimini oluşturan parçalardan birisidir. Amaca uygun ekran kartı kullanmak her zaman iyidir. Kaliteli görüntü almanızı sağlar. Eğer parçalarla uyumlu bir ekran kartınız yoksa bilgisayarınız donacaktır.

  • Sabit Disk (Harddisk): Bilgisayarda kalıcı bilgileri kayıt eden bellek türüdür. RAM bellek ise geçici bilgileri hafızaya alır. Bilgisayarınızın hızına uygun harddisk almanız önemlidir. Bilgisayarınızı rahatlatan donanım parçalarından birisidir. Alan geniş oldukça hareket imkanı artar. Eskiden bilgisayarda donmanın en büyük nedenleri arasında yer alırdı. Çünkü o zamanlarda sabit disk kapasiteleri çok düşüktü. Tabii gün geçtikçe sabit disk boyutları artıkça ona paralel olarak kaliteli görsel, video ve diğer dosyalarının boyutlarıda artıyor. Sabit diskte her zaman boşa alan olmalı ki bilgisayar seri işlem yapabilsin.

Yazılımdan Kaynaklı Donma ve Yavaşlama Sorunları

Yazılımlar amaca uygun şekilde tercih edilmelidir. İş amacınız veya oyun amacınız ne kadar? İhtiyaçlarınızı tam belirleyerek yazılımları almaya özen gösterin. Eğer bilgisayarınızın donanım parçalarına uygun yazılım tercih etmezseniz bilgisayarınızda donma oluşur. Çözümü ise bilgisayara uyum sağlayan yazılımlar yüklemektedir. İşletim sistemi dahi olsa donanım parçalarıyla uyum değilse bilgisayarınız çalışmayabilir, donabilir veya yavaşlar. İşletim Sistemlerini inceleyelim:

Windows: Dünyada en çok kullanılan işletim sistemidir. Markanın firması Microsoft’tur. Bizim dönemlerimizde 1995, 1998, 2000, Vista, XP, Windows 7, Windows 8, Windows 8.1 ve Windows 10 gelecek olan işletim sistemleridir. Bizim gördüğümüz ve kullandığımız işletim sistemleri bunlardı.

Linux: Dünya genelinde aktif olarak kullanılan İşletim sistemidir.

Mac OS X:Apple tarafından tasarlanan işletim sistemidir. MAC Book’larda genelde kullanılmaktadır.

Android ve iOS: Telefon ve tabletlerde genelde kullanılan İşletim sistemleridir.

Bilgisayarın Diğer Nedenlerden Dolayı Donma Problemleri

İnternet’te gezerken binlerce siteye uğrarız. Hangi site güvenilir veya güvenilmez bilmeyiz. Her önümüze gelene tıklarız. Oyun indirir, müzikler, videolar v.s. sürekli indiririz. Genelde ücretsizdir. Ücretsiz yazılımlar genelde virüs veya casus yazılımlar içerir. Bu yazılımlar bilgisayarınıza yerleşir. Bilgisayarınız bakarsınız ki! Eski performansında değil. AAA Neden böyle oldu diye kendi kendinize sorar durursunuz. Merak etmeyin bununda kesin çözümü bizdedir. Antivirüs programı kullanarak bu tür sorunları çözebilirsiniz. Kaliteli 1 tane lisanslı virüs programı alırsanız bu tür tehlikelere karşı sizi korur.

Bilgisayar Kasasını Temizleyin

Tozlanma nedeniyle işlemciniz, anakartınız, güç kaynağınız rahatça çalışmayabilir. Bilgisayar kasanızı üç ayda bir dış ortamda fön makinesi ile temizleyiniz. Not: Sıcak ayarda fön makinesini çalıştırmayınız. Parçalara zarar verebilir.

Gereksiz Dosya ve Programları Silin

Bilgisayarınızda yer alan gereksiz programları bir an önce temizleyin. Kullanmadığınız dosyaları sıkıştırınız. Gereksiz dosyaların temizlenmesi bilgisayarınızın rahat çalışmasına yardımcı olur.

Bilgisayar Kasasını Hava Alacak Bir Ortamda Bulundurur

Bilgisayarın donma sorununa en basit çözümler arasında kasanın arka ve yan kısmında birşeyin bulunmaması hava almasına engel olmaması gerekir. Bilgisayarınızın kasasını açık bir yerde bulundurun o şekilde kullanmaya özen gösteriniz.


Comments


© 2018 by Xenon Bilgisayar

  • Siyah Facebook Simge
  • Siyah Google Rehber Simge
bottom of page