top of page

Anakart Nedir? Ne İşe Yarar?

  • Yazarın fotoğrafı: Xenon Bilgisayar
    Xenon Bilgisayar
  • 24 Nis 2018
  • 1 dakikada okunur

Bir bilgisayarın en önemli donanım bileşeni olan anakart nedir ? Anakart ne işe yarar? Anakart çeşitleri ve özellikleri nelerdir? Veri yolları nedir? Veri yolları ne işe yarar?

Bilgisayarlar, birçok donanım biriminin bir araya gelmesi ile oluşurlar. Bu donanım birimlerinin birbirleriyle iletişim kurabilmeleri için ise anakart (motherboard) kullanılır.

Anakart Çeşitleri

Anakartlar, boyut ve soket yapılarına göre XT, AT, ATX, BTX şeklinde 4'e ayrılırlar.

XT Anakartlar : İlk bilgisayarlarda kullanılan bu anakart çeşidi sabit bir işlemciye sahiptir. İşlemcinin değiştirilebilmesi için yeni bir anakart gereklidir.

AT Anakartlar : XT anakartlardan sonra piyasaya sürülmüş ve günümüzde kullanılan anakartlara benzer bir yapıya sahiptir. Bu anakart çeşidi sabit işlemciye sahip olmadığından dolayı işlemci rahatlıkla değiştirilebilir.

ATX Anakartlar : Günümüzde en çok kullanılan anakart çeşididir. Diğer anakartlara göre daha fazla giriş-çıkış desteği sunarlar. Kullanışlılık açısından kendinden önceki anakartlara göre daha esnektir.

BTX Anakartlar : ATX anakartlar her ne kadar diğer anakartlara göre güçlü olsalar da ısınma problemlerine engel olamamaktadır. BTX anakartlar, tamamen soğutma üzerine tasarlanmışlardır.


Anakart Özellikleri Nelerdir ?

Bilgisayarın tüm dahili ve harici donanım bileşenlerini üzerlerinde barındırırlar.

Ram yuvaları, işlemci yuvası, PCI genişleme yuvaları (ekran kartı,ses kartı vb. için), BIOS pili, kuzey köprüsü, güney köprüsü gibi birçok port bulunur. Bunlar dışında klavye, mouse, ethernet (lan),ses giriş-çıkış anakart üzerinde sabit olarak bulunan portlardır.

Bilgisayara bağlanan donanım bileşenlerinin birbirleri ile olan ilişkileri anakart ile sağlanır.

Veri Yolları

Anakart üzerine bağlanan donanım bileşenleri arasındaki veri alış verişini sağlayan yollardır.

- ISA Veri Yolu

- PCI Veri Yolu

- AGP Veri Yolu

- PCI-X Veri Yolu

- PCI-e (PCI-Express) Veri Yolu olmak üzere 5'e ayrılırlar.

Comments


© 2018 by Xenon Bilgisayar

  • Siyah Facebook Simge
  • Siyah Google Rehber Simge
bottom of page